Bra sömnrutiner inte så lätt

Många runt omkring oss har svårt att få en regelbundenhet i barnens sömrutiner. Jag blev jättechockad när ja hörde att flera har sina 1-2 åringar uppe till nio tio på kvällen. Jag tycker helt enkelt att det inte är okej.

Adde går till sängs mellan halv sju och sju, vi försöker alltid hålla på det och har vant in honom försiktigt. Femminutersmetoder tror jag inte på så därför blev det addesmammametoden.

Jag tror att det viktigaste är att barn får regelbundna rutiner som inte ruckas på bara för att det är helg eller lov och ännu viktigare att barnet aldrig någonsin får förknippa sömnen med negativa upplevelser som till exempel bestraffning

Gör samma sak varje kväll om ni borstar tänder, läser saga och sedan nattar eller om ni bara myser en stund tillsammans spelar ingen roll men se till att stunden innan läggningen blir lite nedtonad, ingen hög musik och ingen tv. Livliga och envisa barn som är ”kvällsugglor” kan ha särskilt svårt att varva ner och resultatet kan då bli starka trotsreaktioner mot att gå till sängs.

Fyra viktiga saker att tänka på:

1, Bestäm tidpunkt när barnet ska ligga i sängen för att sova. Håll denna tidpunkt fast oavsett om det är helg eller vardag.

2, Natta på samma sätt varje kväll. Håll ut det är inte alltid så lätt att vara förälder, spring inte in hela tiden om barnet pladdrar i sängen, men gå in om barnet är ledset eller argt, att man inte somnar kan bero på att man är rädd eller ledsen, rädsla kommer ofta i perioder.

3, Ignorera barnets protester, men naturligtvis ingen bestraffning. Vid protester, se till barnet vid besök i sovrummet, men undvik att ta upp barnet OM INTE barnet är verkligt ledset. Det är skillnad på ”Jag vill” skriket och ”Ledsen” gråten.

4.
Led barnet tillbaka till sängen, vänligt men bestämt. Beröm eller belöna barnet på lämpligt sätt när det gör framsteg. Tänk igenom situationen innan och gör upp en långsiktig plan, för dessa åtgärder behöver ibland vidmakthållas i flera år.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: