Kan man skaka om en förälder man tycker gör så fel?

Jag blir så ledsen när jag ser hur folk behandlar sina barn. Jag vet att de egna idéerna kanske inte alltid är bra men jag vet också att man funnit tydliga samband mellan föräldrarnas uppfostringsmetoder och hur barn och ungdomar mår.

Till exempel kan föräldrar som ställer krav på absolut lydnad och som inte uttrycker känslor för sina barn, (vilket, enligt undersökningen, utgör 19 % av samtliga föräldrar) resultera i att barnen i tidig skolålder känner ansvar men saknar självförtroende. I tonåren uppger dessa barnen att de ofta känner sig osäkra och att de mår fysiskt dåligt.

Även föräldrar som inte sätter gränser (11%) och inte ställer krav men visar känslomässig värme kan ge känslomässigt störda barn. De barnen visar på gott självförtroende men saknar ansvarskänsla, de kan nämligen inte hantera den självständighet de givits och detta resulterar ofta i att tonåringarna blir självsäkra, använder droger och visar asociala beteenden. Den största gruppen med risker bland föräldrar (35%) är försummande, med andra ord de ställer varken krav eller visar känslor. Barnen upplever därför ofta i tidig skolålder att de är inkompetenta, senare blir tonåringarna osäkra och påvisar ofta såväl psykiska som fysiska problem som att de använder droger och kanske bryter mot lagen.

65% av föräldrarna i dag gör alltså som man inte ska… Det syns alltför ofta ute på gårdarna. Häromdagen mötte jag en kille och hans son. Sonen var två år och faderns första misstag var att röka barnet i ansiktet när han gungade honom …
Det andra misstaget var att låta barnet slå de andra barnen och kasta sand på de andra, han tittade hela tiden på sin son men sa ingenting, gjorde ingenting.
När barnet så kastade sand mot oss, sa jag till:
-He du, du vet man får inte kasta sand på andra. De kan få det i ögonen och det gör ont.
(Självklart förstår inte en tvååring hela meningens innebörd, men han förstå 1, någon säger att man INTE får, 2, det gör ont!). Då reagerade pappan (som fortfarande satt och stirrade rätt på sin son).
– Var det min som gjorde så?
– Ja!
– Jaha XXXXX(pojkens namn) då går vi hem bara så du vet. Sen gick pappan lååångt bort innan pojken började gråta och snubblade snorande efter.

Vad ska det bli av barn som har det så?
Jag gör säkert inte heller rätt alla gånger men … det där kändes så fel.

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Maria

     /  augusti 22, 2007

    Urs..stackars barn. Håller med om att visst gör man fel, så otroligt dumt kan det bli ibland 😉 Men samtidigt känner man sig som en superbra förälder i jämförelse…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: