Engagera dig förälder!!!

Spela med barnen morsor!!!

I dag skrivs det återigen om spel och att föräldrar ska ägna sig mer åt barnens spelintresse i Expressen.
Jag förstår egentligen inte vad problemet är. Varför kan man dedikera timmar till att tvätta lagtröjor, hänga med på träningar och frysa rumpan av sig på knattematch, när man inte kan lyfta rumpan ur soffan och sätta sig och spela TV-spel en stund?
Äh du behöver ju inte en lyfta rumpan ur soffan om ni har en konsol…

I går rapporterade Aftonbladet om samma sak här … Undermeningen är tydlig. Föräldrar engagera er …

Jag förstår inte varför det är så svårt. Barnen kan till och med bli proffs och tjäna pengar på att spela spel. Jo jag vet Svensk media är dålig på att ta upp E-sports nyheter, det är svårt för icke insatta att förstå spelet. E-sport står för electronisk sport och är i grund och botten att spela spel på tävlingsnivå.

Sverige har framgångsrika E-sportare, ändå kan vi inte jämföra mediebevakningen med till exempel Tyskland och Sydkorea där många turneringsmatcher sänds på nationell TV. Kanske skulle svenska föräldrar förstå mer om det sändes oftare? Kanske skulle de också engagera sig mer om de visste att medelåldern på spelaren ligger över 30år och inte kanske tio som många verkar tro.

Visst finns det nackdelar också. Visst kan barn spela för mycket, men … om du inte engagerar dig i barnets intresse, hur ska du då kunna döma. Om du bara fördömer utan att sätta dig in i den virtuella gemenskap som Counter-strike och World of Warcraft handlar om så har du egentligen ingen rätt att säga att barnen blir osociala.

Förvisso är det viktigt att både spelande och annat görs med måtta. Och jag vet att du oroar dig när ”Alla medier skriver om hur farligt det där spelandet är och han spelar ju så mycket” Jag tror att det är viktigt att skaffa sig en balans. Som förälder är det viktigt att engagera sig i sitt barns liv, att sätta sig in i skillnaderna mellan ett barn som spelar för mycket och ett som spelar för nöjes skull kan vara svår att se för en otränad. Därför är det viktigt att delta, att bli en del av det ens barn är.

De viktiga skillnaderna är att någon som spelar en stund på kvällen eller åker iväg med laget och tränar efter att ha skött de vardagliga sysslorna (skola, mat osv) är någon som bör uppmuntras. Ett barn som däremot är aggressivt, isolerar sig från omvärlden, inte har någon annan aktivitet utanför spelandet, inte sköter skolan eller inte äter ordentligt är ett barn som är farligt ute.

Tänk på att barnen behöver sina föräldrar, de kan vara hur sura och trotsiga som helst men de behöver er och om ni kan hitta något att göra tillsammans, som att spela ett spel en stund istället för att låta en dokusåpa rulla …så gör det.

Andra nyttiga länkar är >
Spelberoende, vem jag?!
Fatal1ty: Ett spelproffs berättar
Gaming for Dummies
Vad är E-sport?

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Olof Appelblad

   /  november 21, 2007

  Det enda jag kommer på som kommentar är:
  Amen! (i betydelsen sannerligen)

  Det var verkligen skönt att läsa din artikel.

 2. Tack Olof!

 1. Teflonminne » Kassa föräldrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: