Julmat: Enbärsgravad Laxfilé

Jag är extremt trött på att se alla färdiglagade rätter som erbjuds. Det slutar aldrig att förvåna mig att saker som Pannkakssmet och stuvning på burk faktiskt säljer. Därför kommer de recept jag visar er på sidan bara att vara gör det själv. Tänk på att allt blir så mycket roligare om barnen får vara med och du, du vet väl att du inte måste stirra på maten när den kokas eller steks. Man hinner ofta läsa en saga mellan varven.

Först ut är Enbärsgravad Laxfilé
Att grava lax är inte svårt och det blir mycket gott. Jag brukade förr alltid grava med gin, så det kan du gärna lägga till om det inte är för mycket små barn som riskerar att smaka på allt vid tillagningen) Servera laxen med gravlaxsås.

Du behöver:

1 kg laxfilé med skinn, (Du kan köpa en mittbit)
½ dl salt
½ dl socker
6-10 krossade enbär (Du kan byta enbär mot ungt granris)
någon matsked Gin.


Gör så här:

Se till att alla ben är borttagna ur laxfilén. Dela filén i två lika stora bitar. Blanda salt, socker, enbär, gin och svartpeppar. Lägg en fjärdedel av blandningen i en form med kanter. Lägg på den ena laxfilén med skinnsidan nedåt. Strö på 2/4 delar av blandningen. Lägg den andra filén ovanpå med köttsidan nedåt och strö över den sista fjärdedelen kryddor. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i två dygn. Vänd laxen en till två gånger under tiden. Ta sedan upp den och skrapa bort kryddorna. Skär laxen i tunna skivor, utan att skinnet kommer med. Lägg upp på serveringsfat och servera med gravlaxsås

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: