Knäckrecept

Klassikt julgodis är knäcken,jag var tokig i knäck som liten. Gör det varje år även om jag tycker att Adde, i dagsläget, är för liten för att smaka. Jätteskoj för de lite större barnen men passa er så inte all smet försvinner i kulprovet … och se till att en vuxen finns med, brännskador är inget roligt.

Du behöver:
Knäckformar (Cirka 100 stycken)
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
(Om du vill)1 dl hackad mandel, viktigt att inte ha det om man inte är säker på att barnen tål nötter, Knäck går att krydda med rivet apelsinskal och krossade polkagrisar som alternativ)

Gör så här:
Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull (så att det inte bränner fast).

Låt Koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Ju bredare kastrull desto snabbare koktid.

För att se när knäcken är klar gör man ”kulprovet”. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

När kulprovet har fått godkänt så rör man i kryddan, det vill säga den hackade mandeln, apelsinskal eller polkagrisar.

Fördela smeten i knäckformarna. Låt stelna.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: