Krönika: Föräldraansvar damn it!

Tänk att folk inte förstår att TV/Dator-spel inte är på riktigt!
Ni vet alla rabalder som varit om att de som gått in och skjutit i skolmassakrer och liknande skulle ha gjort det för att ”Man blir våldsam av TV-spel”. I dagarna har Aftonbladet gått ut med den ”hemska nyheten” att det finns ett spel som heter ”Miss Bimbo” och gör så tjejer vill Bröstoperera sig.

Som om det var spelets fel?
Som om inte tjejer tänkte på bröstoperationer ändå?
Som om det inte vore bättre att det opererade sin Avatar på nätet istället för att göra det i verkliga livet?

Det är nämligen, i stort, det som spelet går ut på. Att skapa en Avatar (Karaktär i spelet), vinna skönhetstävlingar med den, och genom spelets virtuella valuta köpa sig nya skönhetsattribut som nya trosor, en bröstförstoring eller annat.

Det som människor måste förstå är att barn, som har bra förebilder utanför spelet, inte skadas av att spela ett spel ibland. Att spela spel är stimulerande för hjärnan, betydligt bättre än hjärndöda dokusåpashower eftersom man gör någonting själv. Skillnaden är att du vet, om du får rätt uppbackning hemma, att det du gör görs på låtsas.

Föräldrarna i Storbritannien rasar tydligen över spelsiten eftersom deras barn spenderar så mycket tid vid den och den är ”så hemsk” för den lär ut fel ideal.

Då undrar jag, än en gång, vems uppgift tror föräldrar idag att det är att lära barn ideal?

Vems fel tror de att det är det om barnen spenderar all sin vakna tid vid datorn?

Självklart är det alltid föräldrarnas ansvar att se till att barnen inte utsätts för onödigt våld och faljerande etik.

Våldsamma händelser i spel betyder inte att spel gör barnen våldsamma, lika lite som att barn kommer att förstora brösten för att de spelar ett spel med sina kompisar. Men då måste föräldrar och andra förebilder finnas där och tala om vad som är på riktigt och att barnet är bra som det är.

Däremot är det viktigt att vi föräldrar försöka förmedla vad innebörden i mediet är och vad man får ta med sig ut i livet och bort från datorn. Därför är det bra om föräldrarna faktiskt själva sätter sig vid datorn/Xboxen/Playstation och spelar de spel som barnen spelar, gärna tillsammans med barnen.
Dessutom hör det till föräldrars ansvar att aktivera barnen utanför datorn. Det räcker inte att säga ”Bort från datorn gå ut och gör något annat!” Din uppgift är att ta med dig bollen, fotbollsskorna och ungen ut på gräsmattan för att ni ska göra något tillsammans.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: