Spelberoende hos barn!

Resterande av denna vecka kommer jag att enbart prata om datorspel. Detta av den enkla anledningen att Addera förlag givit mig förtroendet att recensera deras nya bok Game Over.

Recensionen publiceras under morgondagen!

Här publiceras några länkar till mina tidigare artiklar om datorspel och spelberoende publiceras.

Vad är Counter-strike?
E-sport större än hockey

Fatal1ty, en spelvärldsmästare berättar (OBS ENGELSKA)
Vad säger ungen egentligen?
Vad är spelberoende?
Christian såg ingen annan utväg en att ta sitt liv
En före detta spelmissbrukare berättar
Att söka hjälp

Jag vill också säga att det går inte att ge ett enkelt svar på hur ett missbruk utvecklas. De flesta forskare är idag överens om att det är belöningssystemet i hjärnan som påverkas på ett sådant sätt att man fortsätter med spelandet.

Det är när spelandet blir en tvingande vana som det är farligt. Det är när vanan är svår att behärska och kanske till och med framkallar ångest som spelandet inte längre är en oskyldig förströelse utan ett missbruk. En människa som tappat kontrollen över sitt spelande, som försummar sitt verkliga liv och som bara tänker på spelet behöver hjälp fort.

Forskarna säger att det inte säkert går att urskilja vilken personlighetsprofil som kommer att utveckla ett beroende. De menar att någon form av känslomässig problematik i kombination med arv och miljö kan ha betydelse.

Föräldrar till barn som spelar behöver lära sig att sätta gränser i tid, om ditt barn redan nu blir arg eller grinig när man ber barnet stänga av spelet, och försakar andra saker för att spela, såsom skola, annan form av socialt umgänge och så vidare, då kanske ni ska försöka få hjälp.

Ett barn kan aldrig själv sätta gränsen över när det är för mycket. Det är alltid de vuxna som måste sätta gränser. Några enkla tips är att du som förälder ska: Sätta förhållningsregler som funkar för alla familjemedlemmar.

Kom överens innan de börjar hur länge de får spela och varna sedan en halvtimme och en kvart innan det är dags att sluta. Om barnet har suttit länge framför datorn – spring inte in i rummet och skrik att de ska stänga av. Att skrika fungerar inte, prata med varandra. Ha lite överseende ibland, om barnet är mitt i en slutfiendes grotta kanske fem minuter inte spelar så stor roll. Man ger och man tar i alla relationer.

Sätt dig in i vad spelandet innebär, att förbjuda utan att veta vad det hela handlar om är bara dumt. Du kanske själv kommer att tycka att det är roligt att spela med dina barn. Glöm inte att medelåldern i t ex World of warcraft ligger på ungefär 32 för kvinnor och 29 för män. Själv mötte jag en 63-årig morfar i ett av mina första guild i world of warcraft, vilket visar att det aldrig är för sent att delta och vara engagerad i sina barns aktiviteter.

I den här familjen tror vi att när det gått så långt att barnet sitter 10 timmar per dag och inte äter samt glömmer världen utanför, då har spelandet gått för långt och det är, enligt vår mening, alltid föräldrarna som måste klara av att sätta gränsen i tid.

Det viktigaste rådet vi kan ge er är att spela fotboll, ställ till med grillfest, åk och och bada. Är man en engagerad förälder som deltar i många aktiviteter så har man vunnit mycket. Spela gärna med era barn, men gör också andra saker som aktiviteter, pussel och pyssel.

Men glöm inte … våga vara förälder och säg nej innan det gått för långt. Ett barn har inget begrepp om när det har suttit för länge. Ett barn vet inte vad missbruk är och kan inte ta det beslutet.

Har du ett barn som är datorspelsberoende? Känner du någon som är det?

Maila gärna info@underbarabarn.nu

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: