Recension: Game Over

Titel: Game Over
Författare: Magnus Björk
Förlag: Addera
ISBN:978-9186009-02-1
Köp: Här!
Betyg: @@@@@

När boken, Game Over, från Adderaförlag först dimper ned i brevlådan är min första tanke: Jaha då var det alltså dags för ytterligare en i mängden av ”AKTADIGFÖRDELIVSFARLIGASPELEN” –lobbyister att ta ton. Men när jag lägger mig ned med boken och börjar läsa kan jag inte sluta.

Boken fångar mig och flera gånger kommer jag på mig själv med att nicka medhållande: ”Precis så här är det”. Jag säger bara: Äntligen!, har någon förstått vad datorspel handlar om och att det är dags för föräldrar och lärare att ta ansvar och engagera sig i sina barns datoranvändande.

Game Over är skriven av Magnus Björk som arbetar med beroendefrågor och är grundare till ett behandlingshem för dataspelsberoende i Linköping. Boken är ett fantastiskt hjälpmedel för föräldrar och lärare att komma närmare sina barn och den datorvärld som onlinespelen erbjuder.


När spel tar över ska föräldrar leda rätt

I Game Over möter du bland annat ”Erik” som fått hjälp med sitt spelberoende. Erik talar om hur han först spelade för att det var kul men att spelet tog över mer och mer och han började skolka för att spela.

Han berättar att man inte tänker när man sitter och spelar utan att tiden bara går och plötsligt har man suttit många, långa timmar i sträck. Erik kunde spela bort hela dagarna eftersom hans skolschema såg ut så att han alltid var hemma före föräldrarna. Han behövde alltså inte ens gå till skolan.

Boken handlar om bemötandet av barn vars föräldrar låtit spelandet gå så långt att de sover med tillhyggen under sängen för att de är rädda för sina barn. Barn som hotar med att ”Jag ska döda dig om du stänger av Internet.”

Men det här är absolut inte en bok som säger att datorspel bara är av ondo. Tvärtom tar Magnus upp många positiva aspekter med spelandet till exempel att spelandet kan leda till nya världsomspännande nätverk av kontakter, att barnen får lära sig att planera långsiktigt, tänka strategiskt och utveckla ledaregenskaper.

Din uppgift: Att engagera dig

Samtidigt som författaren Magnus menar att det är ett växande problem att en del ungdomar i dag spenderar för mycket tid i spelvärlden. Han skriver att föräldrarna behöver kliva in och ta mera ansvar och i Game Over får de några enkla verktyg till hur de ska göra.

Det viktigaste redskapet en datorspelsgenerationsförälder bör bära med sig är samma läxa som alla föräldrar bör leva efter: Engagera dig.
”Sitt med. På samma sätt som du följer med dina barn på fotbollsmatch eller flöjtkonsert så är det rimligt att då och då sätta dig vid datorn och bara umgås på barnens vilkor. På samma sätt som du vill se film tillsammans med dem på söndagkvällen.”
(sid 77 GameOver)


Kort sagt: Intressera dig för det barnet gör och försök att förstå det. Därefter kan du sätta gränser.

Författaren berättar bland annat om läraren som tog ledigt en veka för att spela World of Warcraft i syfte att förstå vad eleverna pratade om. Efter den veckan var det mycket lättare för läraren att tala med barnen och de fick respekt för att det fanns en vuxen som engagerade sig.

Det viktigaste boken belyser är problematiken att tonårsföräldrar och personal idag saknar kunskap och förståelse för hur avancerade och sociala spelen är och har därför svårt att sätta gränser.

Boken, Game Over, är en pedagogisk introduktion i vad onlinespelandet innebär och dess för och nackdelar.

Lysande, välbehövligt och lättförsåeligt

När media skrämmer folket med att dataspelarna utsätter sig för fara som flyr verkligheten, så menar författaren av Game Over att sunt spel handlar om att du kopplar av en liten stund i ett spel. Kopplar av på samma sätt som du skulle göra med en bok, ett Tv-programm eller ett parti schack.

Men Game Over pekar också på spelandets baksida. Där överdrivet och okontrollerat spelande gör att barn missar viktiga vardagliga aktiviteter som familjeliv, IRL-vänner och skola.
Detta är en briljant bok.

Boken hjälper föräldrar och lärare att förstå att det är de som måste sätta sig in i och förstå den värld som barn idag lever i och sätta gränser utefter de villkor som dagens ungdomar lever under.

Detta är en lysande bok, ett fantastiskt redskap för alla som finns i närheten av ungdomar i dag. Game Over handlar om förståelse, engagemang och om att tillsammans med barnen sätta upp rimliga mål för de spelande barnens och familjens leverne. Det kan inte bli annat än @@@@@ med andra ord ett superbt bidrag till speldebatten. Tack Magnus!

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

 1. Michael Lundahl Karnerfors

   /  november 4, 2008

  Hej!

  Själv väntar jag ivrigt på boken. Speciellt eftersom Björk marknadsförde den med denna braskande debattartikel i DN där han menar på att ”tiotusentals dataspelande ungdomar riskerar att dras in i vadslagning och spel om pengar”.

  Vad i boken är det som han menar på leder till detta? Hur gör han kopplingen?

 2. När du frågar efter hur ” han menar på att tiotusentals dataspelande ungdomar riskerar att dras in i vadslagning och spel om pengar”. Så ska du vet att Game Over i första hand behandlar problematiken dataspelsberoende. (Björk har också en bok om spel om pengar på gång, vars titel jag inte minns atm).

  Det är dock inte ett så långt steg mellan datorspelande och spel om pengar OM man redan är fast i ett missbruk.

  När det gäller kriterier som karakteriserar ett missbruk är den vanligaste att man försummar viktiga faktorer i sin omgivning. Dessa faktorer kan vara att man missköter sitt arbete, försummar studier eller familj.

  Framtiden spås handla om att klassiska nöjesspel spetsas med möjlighet till vadslagning, poker och penningspel som komplement till MMORPG-spelen.

  Tänk dig en som redan är fast i Eve, WoW, EQ, LOTRO, WAR etc om han dessutom får möjligheten att ”tjäna lite pengar” när något företag slår upp ett Casion i ex Orgrimmar.

  Kopplingen mellan att missbruka något till att missbruka något annat är inte särskilt lång. Och barn som inte har föräldrar som FÖRSTÅR och sätter rätt gränser för vanligt dataspelande riskerar också att i högre grad utsättas för ex pengaspel i onlinevärlden i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: