Recension: Baby- Ett litet mirakel

Titel: Baby-ett litet mirakel
Författare: Desmond Morris Översättning: Vera Lindh
Förlag: Ica Bokförlag
ISBN: 9153431189
Köp: här!
Pris: c:a 412 kronor
Betyg: @@@@@

Desmond Morris (The Human Animal , The Human zoo med flera) är zoolog och författare till många böcker om människors och djurs beteende. Denna bok är, återigen, ett bevis på Morris skicklighet och kunskap. I Baby – ett litet mirakel skildrar han barnets fysiska, emotionella och sociala utveckling under de första två åren.

Det är en bok att bläddra i och slå upp enstaka saker i, eller läsa från pärm till pärm. Eller kanske till och med bara se på bilderna i. Med all den kunskap som tillägnas läsaren i denna bok så kan jag påstå att du inte behöver alla de ton med böcker som kastas på blivande och nyblivna föräldrar. Boken är komplett och ger varje förälder verktyget för att vårda
sin bebis och tillfredsställa alla de grundläggande behoven.

Morris tar upp allt från hur födelsen påverkar barnkroppen till potträning och föräldraansvar. Han bekräftar det vi matas med varje dag som småbarnsföräldrar, den första tiden går så fort och de första två åren är så otroligt innehållsrika och viktiga.

Ren textfakta blandas med fantastiska bilder och illustrationer. Bilder som ger exempel på barnets komplexitet och styrker att barnets utveckling och födelse, samt tillblivelse är ett mirakel. Han tar upp vanliga fakta som snuva, allergier och vaccinationer men också saker som varför barnet ler.

”Människobarn är de enda primater som ler mot sina föräldrar och det beror på att de fysiskt sett är så hjälplösa. En apunge stannar tätt intill sin mor genom att klamra sig fast i hennes päls. Människobarn saknar denna möjlighet och måste till varje pris hitta ett sätt att hålla modern kvar intill sig.”

Boken tar också upp definitionen av intelligens och inlärningsprocesser och miljöns betydelse för att barnet skall utvecklas till en kreativ och uppfinningsrik vuxen.

Den ger tips och råd om hur man skapar en kreativ miljö för sitt barn och den tar upp de medfödda könsskillnaderna mellan man och kvinna. Till exempel att ”flickor och pojkars hjärna skiljer sig åt vad gäller struktur, organisation och funktion redan från födseln och till och med före födseln”. Att de löser sina problem på olika sätt och att man genom tidig hjärnröntgen har fått detta bevisat för sig.

Baby- Ett litet mirakel är inte en vanlig föräldrahandbok. Det är en unik berättelse som skildrar de första två åren ur en människans liv. Den blandar ren, lättläst, fakta med rik variation på bilder. Och tar upp det mesta som en orolig blivande eller nybliven förälder vill veta på ett vetenskapligt och lättillgängligt sätt. Det är en fantastisk bok, som varje förälder, mor och farförälder bör ha i bokhyllan. Om du inte själv har småbarn men vet någon som ska ha så är detta den perfekta gåvan nu till jul.

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: