Ryck sladden …pucko!!!

Visst är det så, men om man tittar på den här videon (som vi bland annat diskuterar på min utbildning)

… så blir jag så trött.
hela videon är ett enda stort gapgarv mot de som faktiskt tar ansvar och engagerar sig i sina barn. Här står en mamma och gnäller för att hennes son spelar, upp till, 16h per dag.

Gissa vad morsan, det är ditt fel!!!

Folk måste börja förstå att den sfär som MMO (massivly multiplyer online spel-se nedan) som World of warcraft är en fantastisk tillgång. Tänk så många nya vänner man kan få världen över. Människor som kanske inte kan mötas IRL möts varje dag och samarbetar över världsgränser i strategiska miljöer. Lag bildas, vänner möts som senare möts IRL. Giftemål har blivit till IRL efter att folk träffats och ”umgåtts i onlinevärldar.

Visst är det sorgligt med mamman i Youtubeklippet. Men det är HON, och ingen annan, som måste ta tag i problemet. Att mamman säger att han är hooked är hennes ansvar. Ingen förälder bör låta sitt barn sitta vid datorn 16 timmar per dag.

BARN kan INTE ta ansvar för sin datortid och där forskarna menar att spel överlag är bra för oss så kommer det oengagerade puckon och gnäller när de inte haft orken att ta tag i det hela. Spel utvecklar det strategiska tänket, lagkänsla och språket. Människor som spelar onlinespel skapar ett nätverk över hela världen med nya kontakter. Men det innebär INTE att barn ska sitta vid datorn hela dagen. Däremot innebär det digitaliserade samhälle vi lever i att varje förälder bör sätta sig in i och engagera sig i den digitala värld som, varje dag, omger barnet.

Communitys och spelvärldar är den moderna fritidsgården. Handen på hjärtat, hur många av er frågar era barn ”Hur var det på Internet idag?”.

Barn ska förvisso inte sitta hela tiden framför datorn, lika lite som de ska sitta inne med sin frimärkssamling 16 timmar per dag, men … INTERNET och DATORER är en VIKTIG del av dagens ungdommars vardag.

DET ÄR ALLTID FÖRÄLDRARNAS ansvar att se till att spel och datoranvändande inte går överstyr, men det är också ALLTID FÖRÄLDRARNA som MÅSTE sätta sig in i vad barnens vardag handlar om.

En (Som jag förmodar* av kommentaren att döma* ung spelare) säger i videons kommentarfält ”i play it im a lvl 60 human warrior.i play for like 8 hours big deal just leave us alone…just becuase we play on it a long time doesent mean were addicted…yall dont understand ”

Just de sista orden är det stora här: Föräldrar sätter sig inte in i spelandet och de FATTAR de facto inte vad det handlar om.

Det jag, som själv recenserat otalet spel och spelat många MMOER bland annat WoW ser när jag ser videon är en ansvarslös mamma som inte satt sig in i sin sons intresse och nu när han (som är ett barn och därmed inte kan beläggas med ansvaret att sätta sådana gränser) sitter och spelar , upp till, 16 timmar per dag så går hon ut i media och ber om hjälp för att hennes ”hopplöse son” är beroende.Hon säger att hon inte vill leva så här längre men jag skulle svara henne …. Gissa en gång till morsan …det är du som borde gjort något åt det!!!

Det finns en enkel lösning (Okej, nu när han redan hunnit så långt i sitt användande så är lösningen förmodligen ganska konfliktfylld och jobbig …och det är dags att rycka Internetsladden… NU! Men det finns en annan lösning för dem som ännu inte nått stadiet ovan … Sätt er ned MED era barn och spela, be dem visa er var de ”hänger” på nätet och fråga hur de var på nätet idag. För vare sig ni vill det så är Internet idag en del av vår vardag!


* MMO förklaring : MMORPG spel är så kan jag kort berätta att MMORPG står för Massive Multiplayer Online Role-Playing Game, och är spel som bygger på en konstant värld på spelföretagets servrar där du skapar en karaktär som du sedan utvecklar.

MMO spel spelas alltid online och man är tusentals personer online samtidigt i samma konstanta världar som är enorma till ytan, med bergskedjor, hav, skogar, städer, ja allt som behövs för ett bra äventyr. Det finns olika varianter av MMO, ett exempel är World of warcraft där man skapar en fiktiv fantasykaraktär och möter troll, drakar och andra fantasidjur ute i världen.

I spelen möter man andra människor i världen och det finns många positiva saker med MMO spelandet.

I till exempel World of warcraft samarbetar man ofta i grupp för att göra olika uppdrag, man lär sig prata engelska och skapa sociala band. Man övar sitt taktiska kunnande när man ska samordna 40 personer i en gemensam räd mot fantasivärldens fiender.

Annonser
Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: