Handen på hjärtat behöver du en TV?

Är det synd om barn som inte får se på TV hemma? I en artikel på alltombarn idag berättas det om en familj som ställde undan TVn en dag för tio år sedan, och aldrig tog fram dem igen.

Första tanken var förstås, det som de flesta nog tänker: Men oj tänker de inte på barnen. Barn vill ju vara en del av det samhälle som är idag och hänga med på det kompisarna pratar om.
Sen såg jag den idiotiska kommentaren under artikeln (som jag hoppas var ett skämt, men man vet ju aldrig!”) om att kommentatorn inte klarade sig utan TV och att TV är den bästa barnvakten.

Jag tänker att det måste finnas ett mellanting. Vi har TV, men vi tittar sällan på TV, vi använder den, för det mesta som spelmonitor (när barnen sover) och filmkälla (Familjen i artikeln såg också på film, fast med en projektor). Nyheterna blir oftast lästa/lyssnade på på nätet och även film kan vi se på en dator där man ställer skärmen på bordet.

Addes favoritfilmer (Pelle Svanslös och Laban och abolina) kan man i praktiken också se på datorn. Så behöver vi TV?

Det är synd om et barn när det berövas närhet och engagemang. Det är visserligen också synd om ett barn när det inte får tillgång till det samhälle vi lever i, men är det synd om barnen i artikeln som inte har en TV hemma? Jag tror att vi ska vara väldigt försiktiga med hur vi dömer och bedömer när det är synd om ett barn. Ett barn som har både dator och projektor hemma är väl knappast helt ute ur den tekniska värld vi lever i?

Ett barn som har myskvällar med brädspel och prat mår väl ganska bra i jämförelse med ett barn som stirrar in i en TV flera timmar på kvällen, för att mamma och pappa inte orkar engagera sig…

Annonser
Lämna en kommentar

1 kommentar

  1. Du har en bra blogg, väl värd att läsa och att nominera. Lycka till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: