Självupptagna mammor?

I alltombarn skriver en insändare om att alla hennes kompisar som livit mammor plötsligt blivit så upptagna av sina barn. Att, när de ses så pratar kompisen inte om annat. Jag tycker synd om båda, för kompisen kan knappast förstå det otroliga i att få barn, det gör man inte innan. Och mamman glömmer att de utanför mammasfären lever vidare på sitt liv.

Jag tycker förstås att nyblivna mammor ska få omvälva sig i sin mammaroll och leva ut den till hundra procent, men … vad är det för kompisar som inte ens frågar henne om hur hon har haft det?Att bli mamma/pappa är stort och häftigt, omvälvande, läskigt. Och det käraste man har är det lilla barnet.
ALLT kretsar kring barnet, men man får inte glömma att alla inte delar det.

Och …
Jag själv kan bli tokig om jag sitter hos någon och denne pratar enbart om sina barn, sina hundar, sin katt eller vad det nu är som den har på hjärnan. För att inte tala om folk som under en hel middag kan visa kort på hela släktens ungar som råkar vara hennes barnbarn. Konstigt nog är det ofta tjejer som gör så här. Har ni sett en kille under en grabbkväll spendera hela kvällen visandes alla barnfoton i mobilen?

Det är svårt att dela föräldrarskap med någon som inte är förälder.

Vänskap består ju av kompromisser, av att ge och att ta. Självklart ska man intressera sig för den nyblivna mamman och hennes eventuella oro. Självklart ska man lyssna på henne när hon pratar om det viktigaste hon har (Sina barn) och allt det hon upplever i och med den nya rollen.

Men … mamman får faktiskt inte glömma att världen runt omkring henne också har intressen utöver hennes älsklingar. Och är man vänner så frågar man även kompisen om hur hennes vecka, sommar, år har varit!

Det har med vanligt folkvett att göra, inget annat!

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: