Barn får inte vara i skogen

… föräldrarna är för rädda. Det läste jag i en notis i en av papperstidningarna häromdagen. Vad är föräldrarna rädda för då? Jo fågelinfluensa och fästingar. Vad är det som har hänt egentligen?

Är det verkligen rädsla, i så fall är dagens föräldrar väldigt okunniga och måste göra något åt sin situation. Att inte låta barnen upptäcka skogen, att utforska myrstackar, plocka blommor och pressa, titta på nyutsprungna grodor och ta hem kottar är att förvägra barnen en barndom.

Skogen behöver faktiskt inte vara särskilt stor. För de minsta räcker det gott och väl med en tät liten dunge där man, med mamma/pappa kan gå på upptäcksfärd.

”Skogen är ännu en del av vår identitet, men det vi ser nu är en stor kulturell förändring där vi i högre utsträckning än tidigare kräver organiserade aktiviteter för att komma ut” säger Joakim ordgren på Skogssällskapet.

Varför är det så? När vi har tråkigt här, eller när vi egentligen inte har något särskilt för oss, brukar vi ta på oss kängor och jacka, packa picknick och ge oss ut i skogen. Ibland till och med så kort som till en liten skogsplätt som bara ligger runt huset men också bara sträcker sig några hundra meter.

Det som är så bra med den här plätten, förutom att den är nära, är att här finns det blåbärsbuskar, en myrstack, ett litet berg med små hålrum och våran rådjursduo brukar härja här. Här finns både löv och barträd, här finns vitsippor, Liljekonvaljer, Lingon och harsyra.

Det finns små, små kottar, och stora, stora löv. Perfekt för att fördriva lite tid och upptäcka nya saker att prata om.

Dessutom kan man leka många lekar i skogen, man kan sitta på en filt och läsa sagor, man kan leta harspår och kolla om man hittar någon skalbagge.

Utan små skogsbesök då och då skulle vi nog inte fungera, för varför stressa in till stan i tid och otid på schemalagda aktiviteter när det finns så mycket att upptäcka så nära.

Tidigare inlägg
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: