Om att färga sina barn …

Innan man får barn så tror man att man vet en massa saker … och man tror att man kommer att göra på ett visst sätt i vissa situationer. I alla fall gjorde jag det, och jag trodde det.
Men … när barnet väl kommer så reagerar det inte alls (eller i alla fall väldigt sällan) som man trodde att det skulle göra just då.
Det jag tänker komma till är vår roll som implementatörer av värderingar i barnen. Det är viktigt att de får välja själva. Jag tänker på saker som att min pappa var socialdemokrat, det är inte jag. Mormor var katolik, det är inte jag. valfrihet är viktigt för mig. Vi försöker att vara neutrala, så gott det nu går, när barnen frågar saker .

Men vi vill förstås lära dem saker som i vårat samhälle är moraletiskt fel. Man ska inte slå folk, man ska inte hata folk och så vidare. Allt det som i grunden gör att ett samhälle fungerar.

Jag var noga med att poängtera för sambon, innan vi fick barnen, att jag skulle hålla mig borta från att försöka bli en implimentatör. Jag vill ju inte heller färga mina barn med mina värderingar utan ge dem en grund att stå på så att de, förhoppningsvis, i framtiden gör kloka val.

Men … jag är en hycklare!
Jo jag är det, eftersom jag villl att ungarna ska heja på AIK.
Jag vill inte alls att Adde en dag kommer hem med en Djurgårdströja eller vill börja spela i Bajen …
Och även om jag hoppas att AIK får en helt annan funktion i hans liv än i mitt så vill jag att han ska bli AIKare, hur hycklande och motsägelsefullt det än står mot det jag sagt ovan.

trots det försöker jag att INTE implementera de nödvändiga AIKdelarna mer än …tjaa nödvändigt. Han har fått gå med på matcher, han har fått lyssna på AIK skivor och sånt där som en del av mammas vardag, men jag har aldrig (Som vissa jag känner) sagt du MÅSTE heja på AIK, eller du får inte heja på någon annan.

Däremot blev jag förstås mäkta stolt nät jag på frågan om Adde ville spela fotboll fick svaret: ”Jaa mamma blir jag som AIK då?”. Men jag höll masken (trodde jag) tills sambon en morgon kom lende och sa:
– Eh du det där med att INTE implementera lagtillhörighet i barnen, hur blev det med det egentligen?
– Va? jag har inte gjort något ..väl?
Han skrattade lite och svarade.
– Beror väl på hur man ser det … Adde SOVER med sin AIK-flagga!!!

Nåja ingen skada är väl skedd egentligen. Ida har ju uppenbarligen valt en helt annan väg eftersom jag tog med henne med polarn och hans dotter på hockey mellan Apberget och Färjestad och Ida på frågan om hon höll på Färjestad glatt nickade och klappade händerna!

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: