Sluta likrikta skolan …

Vad skönt att folk som inte har någon koll får bestämma över våra barn.

Jag ser mig själv som liberal, jag skäms som fan när Jan Bjröklund i utspel efter annat försöker få den svenska skolan att gå bakåt istället för framåt och nu kommer alltså det här.  Sen fortsätter den övriga alliancen i samma spår. Nu senast Centerns Helen Törnkvist  som i en artikel berättar hur målet är att barn ska lära sig läsa i första klass. Inte utifrån barnets perspektiv utan ifrån uppsatta mål från staten. Under parollen ”Det här ska ni minsann kunna, annars är det något fel på er!”. Törnqvist biter sig själv i svanen gång efter annan, farmförallt när hon talar om att  en bra skola är grunden för ett bra liv samtidigt som hon påstår att en bra skola är reultatuppfyllande med nationella prov redan från 3e klass.

IDIOTI!

Läsförståelsen är självklart viktigt och det är en bra tanke att sätta in resurser redan under första skolåret, MEN det får inte bli ett krav att barnet SKA kunna läsa i ettan EFTERSOM barn lär sig olika fort och på olika sätt. Ja risken är att de som inte har lärt sig läsa tappar motivationen SÄRSKILT om de ser ett krav på att de måste kunna läsa i ettan.

I en annan mening säger hon att pratet om att vissa inte är mogna ”tack och lov” har tonats ned SAMTIDIGT som hon prisar den individuellt anpassade skolan. Godda yxskaft! Om man inte FÅR VARA omogen och knäcka läskoden i tvåan … då får man fan inte vara individ heller!

Ja variationer är bra men alla barn är olika, DET BETYDER INTE att de nödvändigtvis ska stämplas med någon diagnos när de inte följer regeringens ideer. Vi diagnostisera för fort i Sverige tyvärr. Självklart ska man ha koll om man misstänker att det verkligen är något, men man måste tänka på vad en diagnos innebär för ett barn.

Inom socialpedagogiken diskuteras just begreppet ”En skola för alla”, där en skola för alla enligt Törnqvist logik innebär att ja det är en skola för alla om du PASSAR IN I MALLEN! Här tar man också upp hur man kan förbättra skolornas förmåga att tillvarata varje individs intressen. Hur man skall få människor att förstå att bara för att man inte passar in exakt i mallen så behöver man själv inte nödvändigtvis vara problemet. Alla kan inte läsa i ettan.

Vad som intressant här är att när man diskuterar elever så talar man oftast som om ”problemet” ligger hos barnet själv. Oprofessionella ställer lekmanna diagnoser utifrån populistiska värderingar om vad som är inne. Aldrig har väl så många barn fått ADHD diagnostiserat som nu?

Man ska inte diagnostisera för tidigt, helt enkelt eftersom ”Problemet” som kan resultera i en dignos eller ”avvikande beteende” leder till att kateogoriseringar uppkommer vilket även påverkar barnets identitet, både sin egen och samhällets uppfattning om barnet för resten av barnets liv. Här ser man  att barnets ”problem” ger upphov till flera negativa konsekvenser även ute i samhället.

Ja visst behövs det fler pedagoger, men vad som först och främst behövs är att alliancens utbildningsförespråkare tar sig ut i verkligheten. Är det så förbannat svårt att se vad det är vi utbildar för.

Okej, här är en ledtråd: Vi utbildar våra barn för ett framtida liv i en arbetsmarknad där individuella olikheter tas tillvara och uppskattas. Här gör man inte skriftliga prov en gång om året för att vara på samma nivå. Istället (ute i den verkliga världen!) försöker man tillvarata varje enskilds kompetens och komplementera med andra. Det man inte kan diskuterar man med någon annan i sitt team. Man skapar kunskap tillsammans. Kunskap är inte att få alla rätt på ett nationellt prov och sedan glömma bort det efteråt. Kunskap är när man kan bearbeta och använda det man lärt sig och genom det ta steget och söka vidare kunskap. Konstigt nog har vårat utbildningsväsen inte fattat det, för  i skolan ska man likriktas. 

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: